Min filosofiUt fra hva vi ønsker med hunden, har vi også forventninger til den. Noen vi ha gode konkurranse hunder med høye drifter, mye mot og temperament. Noen vil ha rolige familiehunder som takler en hverdag med barn og familieliv. Og noen vil ha pene utstillingshunder som gjør det bra i ringen og som seinere blir avlshunder.  Og man velger de foreldredyrene som man mener vil gi de egenskapene man er ute etter.

Jeg er personlig ikke så opptatt av hva hunden har av egenskaper etter sin far eller mor. Selvfølgelig er valpen et genetisk produkt av sine forfedre, men jeg er mer opptatt av hva jeg som hundens eier, kan tilføre den.  Hvilke anlegg kan jeg stimulere for å få fram de egenskapene den har som individ.  Jeg vil selvfølgelig være bevist på hva valpen har med seg i bagasjen, av helsemessige fordeler eller ulemper. Men min filosofi når det kommer til valpens utvikling, er at  den preges av den tilværelsen den lever opp i, og ikke så mye i den tilværelsen den fødes inn i.  

Jeg har i de seinere år gjort mange feilskjær. Tildels også fatale. Det har jeg sett i ettertid,  Dette er noe jeg som hundeeier velger å være  ærlig på. Ingen er vi ferdig utlært og hundene er like forskjellig som vi mennesker. Jeg har hørt mye på hva andre har ment og syns, og alt for sent oppdaget at dette ikke stemte for meg og min hund, D erfor har jeg bestemt meg for at i framtiden skal jeg stole mer på meg selv og hunden min.  Hvis man bruker litt tid på å lære å lese dem, så har man gode forutsetninger for å lykkes.  Jeg tar gjerne i mot råd og andres erfaring, men jeg vil bli flinkere å selektere og ikke tro at andres erfaring alene er fasitsvar. Hele livet, om det er mennesker eller dyrs preges av nyanser. 

Jeg liker å trene med hunden. Det samholdet som utvikles gjennom trening er noe av det jeg liker aller best i arbeid med hund. Jeg er ikke noe stort konkurranse-menneske, men jeg liker å gi hunden oppgaver. Se iveren, gleden og lykken den opplever når den mestrer og over å ha tilfredstillet sin eier. DET er hundeliv for meg. Jeg liker å ha hunden med meg på turer, gjerne til fjells eller i skogen. Men også på reiser til familie og venner og på ferier. De mindre hverdagsturene er også av stor betydning, Noe man kanskje ikke oppdager før hunden er borte...

Hunden er et flokkdyr, og jeg tror den blir ulykkelig av å være for mye alene. Derfor er det viktig for meg å knytte sterke bånd og gode relasjoner. Det vil jeg gjøre gjennom respekt, rettferdighet og kjærlighet til hunden. Måter å gjøre dette på, er å leke, trene, og være sammen med hunden. Men samtidig må man sette grenser og være en god og tydelig leder.

Jeg sier på ingen måte at dette er lette oppgaver.  Men om man bestreber seg på å gi hunden oppgaver, tillit, tilhørighet og masse kjærlighet, så tror jeg at man klarer seg langt på veg.
Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.06 | 12:28

God Sommer Heidi

...
20.09 | 18:32

Heia Jenta. Er inponert over "ståpå" viljen din. HAr aldri vært noen utstillingsmann, men skjønner at det er litt viktig for DEG. Lykke til videre.

...
29.07 | 13:26

Åsgeir har vært autorisert siden 1989 så han har noen års erfaring... Bertil har også holdt på i mange år.. og kanskje like viktig... begge er HUNDEFOLK!!

...
15.07 | 15:58

Så fin side du har! Humret godt av din beskrivelse av Sølen og takker gudene for at vi ikke tok helt livet av deg. :) :)

...
Du liker denne siden