Hverdagsbetraktninger

Strømming av hund

I Sverige er el-dressur ulovlig i alle former, i Norge strømmes hundrevis av jakthunder og noen familiehunder hvert år. I Forskrift om bruk av elektrisk strøm i trening av hund, står følgende:

"Det er forbudt å bruke utstyr på hund som medfører at hunden kan utsettes for elektrisk strøm. Unntak gjelder for nødvendig aversjonstrening av hund mot jaging av beitedyr, tamrein og klovvilt når treningen utføres av personer som tilfredsstiller kompetansekravene i denne forskrift.

I forskriften menes med aversjonstrening trening som påfører hund ubehag for å hindre eller avlære en adferd".

Jeg har nå strømmet Kairo og jeg vet at i hundemiljøer, er det delte meninger om dette. I Jakthundmiljøene er det krav om strømming før hunden kan delta på jaktprøve, så der er vel strømming mer eller mindre alminderlig, men for oss som har familiehunder bør vel  lov om båndtvang være nok til å forhindre en ulykke. For de fleste er det nok det. Vi er nabo til flere sauebønder, som regel treffer vi skjelden på disse sauene, da vi ofte unngår å gå turer der de beiter og noen er inngjærdet. I tillegg aksepterer vi  båndtvangsbestemmelsene, så alt ligger egentlig tilrette for å forhindre at skade skjer. Jeg vurderte lenge om jeg skulle gjøre det og jeg konsulterte med flere og leste diskusjonstråder på nettet, avgjørelsen er tatt av meg alene som eier og ansvarlig for hunden. Jeg har vurdert opp i mot flere ting og kom til slutt fram til at risikoen for en mulig skade er tilstede så lenge vi bor på landet og har beitedyr rundt oss på alle kanter.

Vi er også nabo med en melkebonde som har kyr gående 50 meter fra tomtegrensa vår og om vinteren beiter det rein i hagen. I tillegg er deler av hagen streifområde for elg og rådyr. Kyrne har fått gå i fred for Kairo, han har ikke den store interessen for dem. Han er selvsagt vant med at de går der og de trigger ikke jaktlysten hans. Det kan nok skyldes at han løp rett på et strømgjerde da han som valp prøvde å komme inn til dem. Vilt som streifer forbi husene gir han det glatte lag og jager dem vekk. Sist vinter jagde han tre stykk elg i flokk flere hundre meter fra huset. Rein har også fått gå i fred men det tror jeg bare er midlertidig, han blir vant til å se dem og løper derfor ikke etter, men den dagen de kommer nært nok, er faren overhengende.

 

Altså har vi hele året gått med Kairo i bånd. Nå på sommeren er vi mye ute og da er han alltid sammen med oss. Uansett hva vi gjør så tar vi pauser og leker med han, dette er også for å motivere han til å bli sammen med oss og ikke bry seg om hva som foregår på veien eller hos naboen. Dette har fungert bare bedre og bedre og nå har vi han løs sammen med oss, og hagen er blitt et "fristed" der han kan bevege seg fritt. Det kan gå både folk og hunder forbi uten at han viser dem noen særlig interesse. Så langt alt vel...


Så er det dette med sauen da. Kairo stikker skjelden av så faren ligger ikke der, men av og til kommer sauene seg ut av innhegningen og kommer spankulerende ned veien  forbi huset og hagen eller på jordene. Nå på sommeren har de med seg små lam og blir de skremt løper de avgårde og da er jeg redd jaktlysten tar overhånd. Dette vil jeg ikke skal skje. Siden vi ikke vet hvor reinen er om vinteren må vi ha Kairo i bånd fram til bestemmelsen om båndtvang trer inn. Da blir reinen hentet og sauene sluppet ut. Hvis han noen gang skal kunne være "fri" så anser jeg strømming mot sau som nødvendig, ellers ville jeg aldri utsatt han for det. Jeg ønsker ikke at han skal bli hysterisk redd for sau, men at han ikke vil bry seg om dem, på samme måte som med kyrne.

 

Kompetansekrav:

"Personer som skal utføre aversjonstrening skal ha erfaring med dressur av hund og gjennomgått og bestått utdanning i aversjonsdressur. Utdanningen må omfatte grunnkurs på minimum 24 timer i hundeadferd og aversjon, teoretisk kurs i gjeldende dyrevernbestemmelser og aversjonsdressur samt praktisk opplæring i aversjonsdressur gitt av en kompetent og erfaren instruktør. Kandidaten skal deretter under vurdering av en slik instruktør gjennomføre og bestå en praktisk test i aversjonsdressur, der flere hunder og hunderaser benyttes.

Kompetansen skal vedlikeholdes gjennom oppgraderingskurs. Dokumentasjon for kompetansen skal kunne framlegges for tilsynsmyndigheten.

Instruktøren som gir den praktiske opplæringen samt tilrettelegger og vurderer den praktiske testen må kunne dokumentere egen kompetanse på og omfattende erfaring med aversjonsdressur". I tillegg er det krav om kontroll av utstyr.

 

Selve strømmingen ble proffesjonelt utført av godkjent utøver fra Vikna JFF.  Han som hadde ansvar for strømmingen  er i tillegg til  å være jaktkonsulent for Norges JFF, hundeinstruktør, dressør og oppdretter. Han driver hundesenter og kennelhotel og arrangerer kurs både for jakthunder og andre raser i spor, lydighet og opplæring av jakthunder, altså har han en bred kompetanse og erfaring med hund. I tillegg var det en observatør for Vikna JFF som har dømt jakthundprøver siden 80 tallet og en tredjeperson som holdt oppsyn med sauene. Utstyret ble kontrollert mellom hver hund og alt gikk forskriftsmessig for seg.

 

Selvfølgelig syntes jeg synd på Kairo da iveren etter å jage sau brutalt ble stoppet av et elektrisk støt. Kairo er en hund som lager mye lyd ved ubehag og det var hjerteskjærende å være vitne til reaksjonen da støtet kom. Men som jeg allerede har sagt. Heller et sekunds ubehag i det han setter etter sauen, enn risikoen for avliving når han allerede har gjort det. Å leve med frykten for hva som kan skje er værre enn ubegaget det lille sekundet støtet medfører. 

Det vil aldri være noen garanti på at han ikke kan jage sau hvis situasjonen blir for heit, men det er iallefall gjort forsøk på å avverge det. Når båndtvangen gjelder for oss så og si hele året, er det greit å kunne leke / trene på sin egen eiendom med fokus på leken og hunden, og ikke redselen for at det kommer sauer gående. Går vi på en tur og jeg drister meg til å slippe langlina, vet jeg at de sauene vi treffer får beite i fred hvis jeg ikke provoserer fram situasjonen. Strømmingen skal ha til hensikt å gi meg det sekundet jeg trenger på å avverge at han setter etter sauen uten å stoppe opp å "tenke seg om "

 

En hund som bor i en hundegår, eller står forsvarlig i bånd hele året har ikke behov for strømming. En hund som gis frihet på egen eiendom og som  er nermeste nabo med flere sauebønder og som kan gå seg på sau nær sagt når som helst kan ha god nytte av det. Når det er sagt, så syntes vi begge at hele scenariet var ubehagelig, men tåler såpass både Kairo og jeg. Det er opptil hver enkelt å bestemme hva de vil utsette hundene sine for, men jeg liker å ha Kairo sammen med meg og jeg liker å gi han frihet når jeg ser hvor glad han blir av å løpe gjennom hagen å "bade" (rulle) seg i duggvått gress. Ikke for å romantisere det hele menfor å gi han muligheten som mange andre hunder ikke får, er  det ene sekundet med ubehag en rimelig betaling.

 

Til de som mener at strøm som påvirkning er helt uakseptabelt, så noterer jeg det og aksepterer at forskjellige meninger må det være åpenhet for.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Geir | Svar 29.07.2015 13.26

Åsgeir har vært autorisert siden 1989 så han har noen års erfaring... Bertil har også holdt på i mange år.. og kanskje like viktig... begge er HUNDEFOLK!!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.06 | 12:28

God Sommer Heidi

...
20.09 | 18:32

Heia Jenta. Er inponert over "ståpå" viljen din. HAr aldri vært noen utstillingsmann, men skjønner at det er litt viktig for DEG. Lykke til videre.

...
29.07 | 13:26

Åsgeir har vært autorisert siden 1989 så han har noen års erfaring... Bertil har også holdt på i mange år.. og kanskje like viktig... begge er HUNDEFOLK!!

...
15.07 | 15:58

Så fin side du har! Humret godt av din beskrivelse av Sølen og takker gudene for at vi ikke tok helt livet av deg. :) :)

...
Du liker denne siden