Hverdagsbetraktninger

Husbandry - Trening på hundens premisser

Mange hundeeiere er opptatt av lederskap, og jeg må nok tilkalle flere hender for å kunne gi tall på alle de gangene jeg har fått høre at jeg enten ikke hadde, eller hadde for lite og utydelig lederskap."Du må ikke la hunden bestemme" Jeg VET at jeg ikke er en dominant ledertype, det vet hundene mine også. Så de få gangene jeg har prøvd meg på noe som skulle forestille en dominant handling for å få på plass et lederskap jeg ikke tror på, har jeg feilet ettertrykkelig. I etablerte hundemiljøer vet man ikke om så mange andre løsninger på en hunds problem (som oftest er et eierproblem), enn at det "ligger i lederskapet" JEG har hele tiden visst at det var feil, men jeg har ikke visst hvordan jeg skulle argumentere for det. NÅ vet jeg det. Nå kan jeg si høyt det jeg alltid har tenkt: Hunden min og jeg er kompiser, jeg er ikke hans leder. JEG er den eneste personen som betyr noe for han. Han viser meg tillit gjennom å følge meg som en skygge gjennom en hel dag. Det handler ikke om lederskap, det handler om vennskap, tillit, kjærlighet.og respekt. Jeg kjenner mange "gode ledere" som seriøst har store problemer med hundene sine, de bare ikke snakker om det, eller de unngår det. Når er det hunden lærer, jo når hunden syns at det vi gjør er gøy. Det er stor forskjell i kroppspråket til en hund som handler for å oppnå belønning og en som handler for å unngå straff. Heldigvis er vi kommet lengre og positive metoder har fått mer og mer fokus, men enda henger dette lederskapspøkelset igjen mange steder. Det er garantert mange som er uenige med meg, men de får snakke for seg og sin hund, jeg snakker for meg og MIN hund. Ved en tilfeldighet kom jeg over en metode som representerer noe jeg har lengtet etter lenge. 

Kairo og jeg har vært på Husbandry- kurs his Blåfjell Hundesenter. Jeg skal fortelle litt om hvordan det gikk, men først skal jeg si litt om hvorfor vi meldte oss på kurset og hva Husbandry er. Kairo er ikke en sports eller konkurransehund. Han er først og fremst en familiehund. Han gjør hundeholdet i hverdagen utrolig enkelt med å være en ukomplissert hund med få "nykker"  Han er lydig og omgjengelig og aller mest opptatt av meg. 

Men så er det en situasjon som lager den grå skyen på en ellers så blå himmel. Han godtar ikke å bli tatt på av fremmede,spesielt ikke på føttene og lårene bak. Dette har utviklet seg til en ganske voldsom reaksjon. Det er ikke snakk om kos og klapp situasjoner, det er snakk om undersøkelsesituasjoner. Siden jeg hele tiden går med innoverpust for at han skal skade seg, eller at vi må til veterinær, så meldte vi oss på dette kurset for å se om det kan være et verktøy vi kan bruke som ikke ender med rett i dop med tvang og holding først. Siden hans reakson er voldsom og kommer overraskende på de som opplever det, ender det alltid med at han ikke får avreagere på situasjonen. Derfor har det også utviklet seg til at jeg heller ikke får klippe klør, eller gjøre andre ting som han tror blir ubehagelig. Reaksjonen er ikke voldsom mot meg, men jeg vil ikke provosere og jeg ønsker å finne en løsning der han kan ha et valg og føle kontroll. Husbandry er et verktøy der jeg kan gi han akkurat det. Det er ikke en metode som er vanlig i hundeverden, men blir brukt i f t eksotiske dyr i fangenskap for å ha mulighet til å undersøke dem. Kan man lære en spekkhogger å tisse i en kopp på kommando, kan jeg lære Kairo at berøring på føttene ikke er farlig eller vondt.

Fortsettelse kommer

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.06 | 12:28

God Sommer Heidi

...
20.09 | 18:32

Heia Jenta. Er inponert over "ståpå" viljen din. HAr aldri vært noen utstillingsmann, men skjønner at det er litt viktig for DEG. Lykke til videre.

...
29.07 | 13:26

Åsgeir har vært autorisert siden 1989 så han har noen års erfaring... Bertil har også holdt på i mange år.. og kanskje like viktig... begge er HUNDEFOLK!!

...
15.07 | 15:58

Så fin side du har! Humret godt av din beskrivelse av Sølen og takker gudene for at vi ikke tok helt livet av deg. :) :)

...
Du liker denne siden