Standard side

Husbandry – Et fremmedord?

Skrevet av Jonas Rise Johansen / Fjellanger Hundesenter.

Animal husbandry kan oversettes direkte til norsk hvor det da betyr “husdyrhold”. Dette er litt ironisk da begrepet benyttes mest av personell som jobber med eksotiske dyr.
Husbandry trening går ut på å lære dyr atferder som gjør medisinske inngrep, blodprøver, medisinering, behandling av skader, røntgen, utralyd og daglig stell & handtering mye lettere og bedre for alle parter involvert!
Viste du at det er veldig vanlig at en sjøløve, delfin eller spekkhugger kan tisse i en kopp på signal!?
 
Denne typen trening er noe som ikke er veldig vanlig i hundeverden sett opp mot trening av eksotiske dyr. Når vi som hundeeiere tar hunden til veterinæren for å ta røntgen eller hvis vi skal klippe klør osv. er det lett for at vi bare holder hunden fast inntill det hele er over. Disse metodene kan man for eks. ikke benytte seg av med en 350kg sjøløve, da må man finne andre og smartere løsninger. Denne typen tvang kan også føre til stress og negative opplevelser, for å unngå dette er denne formen for trening et perfekt alternativ! 
 
Mange av disse oppgavene som omhandler stell og handtering kan man løse på mye enklere måter enn å legge masse trening og energi i det, men det er noe utrolig behagelig med en hund som står pinn i ro og du eller veterinæren kan ta seg god tid til å gjøre det man skal gjøre. 
Denne typen trening er også et veldig bra alternativ for dyr som allerede har dårlig erfaring med handtering og stell. 
 

Grunnleggende trening

Vi kan dele husbandrytrening i tre deler. Den ene delen er selve atferdene, treningen, kriteriene. 
Den andre delen er forstyrrelsene, handteringen og de eventuelle ubehagene, fremmede personer osv.
Hunden må kunne atferdene veldig godt og samtidig må hunden frivillig godta at en person handterer, kjenner på, og evt. setter vaksiner, klipper klør, gir øyedråper osv.
 
Den tredje delen er at man lære hunden å si “Kom igjen, start!” eller “Stopp er du snill”. Rett og slett fortelle hunden på forhånd hva vi skal gjøre også gi hunden valget om å starte eller stoppe. Dette gir hunden mye større kontroll i en situasjon som lett kan bli ubehagelig. 
 
En essensiell atferd hunden må kunne for å få best mulig resultat og gode forutsettninger til å trene inn mange forskjellige og nyttige husbandry atferder er “Target”. Target er “noe dyret skal fokusere på og/eller utføre en handling mot”. Vanlige targeter i husbandry trening er en snute på en hand og en targetstick. En god target atferd er når hunden kan stå i ro med et jevnt trykk på targeten over lengere tid, følge targeten, og ta target i flere forskjellige posisjoner. Det som mange får problemer med er når de går fra å belønne hunden for “touch” til å be om at hunden må holde kontakt med targeten i lengre tid. Dette er en prosess som må trenes veldig gradvis og man går ofte veldig mye fram og tilbake i kriteriene akkurat i på dette stadiet.
 
Grunnleggende ferdigheter:
En forutsettning for et godt resultat er å ha forsterkere hunden din er villig til å jobbe for.
For å få best mulig progressjon og resultat er det en stor fordel at både du og hunden er vant med “shaping”. Shaping går ut på å fange og forme atferd. Jo bedre du som trener er på å se detaljer i atferd samt har god timing og mekaniske ferdigheter når det kommer til handtering av godbiter jo bedre utgangspunkt har du og hunden. Så om du og hunden ikke er vant til å trene på denne måten så ville jeg anbefalt dere å øve dere litt på dette først.
Et verktøy som er veldig handy i denne typen trening er en fløyte, det er for å kunne “time” belønningene dine bra, noe som er utrolig viktig i denne typen trening. Med tanke på timing vil en klikker fungere like bra men å bruke en fløyte istedet for klikker kan være litt bedre i handtering sammenhengen med tanke på at du har begge hendene fri.
 
 
Target:
Som nevnt i Del 1 er target en viktig del av denne typen trening. Hva man bruker som target er helt opp til en selv, det kan være en hånd, en fot, en targetstick osv. Det er litt viktig å tenke igjennom hvordan du ønsker handteringstreningen skal se ut og finne en rød tråd igjennom hele treningen og ut ifra dette finne ut hvilke target atferder du ønsker. Uansett hvilken target du velger å bruke så er innlæringen mer eller mindre den samme. 
 
Som all annen innlæring må man ha en høy frekvens av forsterkning. Den første fellen de fleste går i når det kommer til shaping er å ha en alt for lav frekvens av belønning som gjør at hunden mister motivasjon. Som filmene under viser er det første kriteriet at hunden setter snuten sin på targeten. 
 
Noen punkter å legge merke til:
  1. Når man presenterer targeten må man være tydelig.
  2. Fjern targeten når man belønner eller om det tar for lang tid før hunden setter snuten på.
  3. La hunden komme til targeten, IKKE la targeten komme til hunden.
I filmen til venstre ser du at Jostein ikke skjønner særlig mye. Her bruker jeg forventningene hans til hvor godbitene er til min fordel.
I filmen til høyre har han begynt å skjønne litt mer og jeg kan enkelte ganger vente litt å se om han “begynner å tenke” litt. 
 
Når hunden har forstått denne “touch” atferden må man begynne med å forlenge tiden. Dette er et vanskelig steg for mange men her gjelder det å se de små forskjellene i atferd og ikke forvente for mye av hunden, det er snakk om å forlenge atferden med en brøkdel av et sekund til å begynne med. Med en stødig target er det straks lettere å forta en sjekk av hunden. Det kan også være lurt å trene inn forskjellige typer target, for eks. en ekstern target.
 
Øyne
Som du kan tenke deg kan en god target atferd hjelpe deg veldig i forskjellige handtering situasjoner men til noen ting er ikke kun en god target atferd godt nok. For eks. behandling av øyne (øyedråper for eks.) eller sjekk av munn og tenner.
Når det kommer til sjekk og behandling av øyne kan man trene inn små detaljer som gjør oppgavene mye lettere, for eks. shape hvor hunden har blikket. Her kan man starte med en target og mens hunden står på targeten kan man trene hunden til å se på pekefingeren din uten å avbryte target atferden. På filmen under prøver jeg å fange de situasjonene når Ludvig ser på pekefingeren min. 
 
Når hunden har forstått dette med å se på pekefingeren kan man lære hunden å følge fingeren med blikket og på denne måten få hunden til å snu øynene i den rettningen du ønsker slik at man kan sjekke spesifikke deler av øynene. 
Denne atferden kan man generalisere til øyedråpeflasken slik at når du skal gi øyedråper er du sikker på at hunden holder øynene åpne og at du treffer inn på øyet med dråpene, samtidig gir du mer kontroll til hunden slik at den vet når dråpen kommer. 
Mange hunder vil nok synes at å få øyedråper er ubehagelig, dette vil vi ta opp igjen i del 3.
 
 
Munn
Når det kommer til å sjekke munn og tenner er man allerede et godt stykke på vei om man har lært hunden en god target og at hunden kan takle forstyrrelser. Her kan man også gå vekk fra snutetarget og lære hunden å legge underkjeven i hånden din for å få bedre tilgang til munnen og tennene. 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.06 | 12:28

God Sommer Heidi

...
20.09 | 18:32

Heia Jenta. Er inponert over "ståpå" viljen din. HAr aldri vært noen utstillingsmann, men skjønner at det er litt viktig for DEG. Lykke til videre.

...
29.07 | 13:26

Åsgeir har vært autorisert siden 1989 så han har noen års erfaring... Bertil har også holdt på i mange år.. og kanskje like viktig... begge er HUNDEFOLK!!

...
15.07 | 15:58

Så fin side du har! Humret godt av din beskrivelse av Sølen og takker gudene for at vi ikke tok helt livet av deg. :) :)

...
Du liker denne siden